português | español | français | català

logo

Database search

Database:
fons
Search:
AROLA I SIERRA, JOSEP []
References found:
Showing:
1 .. 3   in format [Default]
page 1 of 1


1 / 3
select
print
Text complet
Bookmark and Share
El Paisatge de Calders (Bages) [Fitxer informàtic] / tesi doctoral de Josep Arola Sierra ; director: Josep Ma. Panareda Clopés
Arola i Sierra, Josep


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2009
Dirigida per: Panareda Clopés, Josep M.. Universitat de Barcelona. Departament de Geografia Física i Anàlisi Geogràfica Regional, 2008
Un fitxer electrònic
Bibliografia.
ISBN 9788469216651


Matèries: Geografia ; Tesis doctorals ; Paisatge ; Medi geogràfic
Àmbit:Calders ; Moianès
Cronologia:[2008]
Autors add.:Panareda i Clopés, Josep Maria
Accés: Http://www.tdx.cat/TDX-0211109-114627
Localització: TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 3
select
print
Text complet
Bookmark and Share
El Paisatge de Calders (Bages) [Fitxer informàtic] / Tesi doctoral de Josep Arola Sierra
Arola i Sierra, Josep


Universitat de Barcelona. Facultat de Geografía i Història, 2008
1 disc òptic (CD-ROM) ; 12 cm

L'objectiu del treball és fer una aproximació al present del municipi de Calders i, de forma més modesta, a la comarca del Moianès. El paisatge actual i les causes que l'han portat a aquesta vigència. L'acció natural sobre el medi ha estat la més important en la història, però l'activitat humana i especialment la seva conducta en els darrers decennis són, com en altres llocs, els factors de modificació principals. Una modesta visió geològica, subratllat els efectes de la xarxa hidrogràfica, principal motor de meteorització sobre l'actual paisatge, ens ajuda a entendre la convulsió del relleu. La dinàmica d'abandó de l'espai rural quan aquest era usat únicament per les activitats primàries i un retorn posterior per les segones residències i més properament com a primeres residències per una població que ja fonamenta en la mobilitat la seva organització principal, es palesa en aquesta població de prop mil habitats, que constitueix un espai de transició entre la terra baixa Bagenca i l'altiplà Moianès. Una població que ha passat de fonamentar la seva economia en l'agricultura i la indústria tèxtil en aquest cas per les activitats manufactureres, sempre al costat del riu, a fi d'aprofitar l'energia hidràulica d'aquest, a un altre tipus d'activitats on l'agricultura encara manté un pes residual, molt decantada a l'agroturisme i altres activitats terciàries.. Un passat proper determinat també per les segregacions del Galobart, en favor de Navarcles i de la part sud-est del terme per concretar el nou municipi de Monistrol de Calders, que aquest any celebra els 75 anys de la seva constitució.


Matèries: Geografia ; Paisatge ; Medi geogràfic ; Tesis doctorals
Àmbit:Calders
Cronologia:[2008]
Accés: http://hdl.handle.net/10803/1954
Localització: Biblioteca de Moià; TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 3
select
print

Bookmark and Share
Cent dies de foc : els incendis forestals al Bages, 1986 / Josep Arola i Sierra
Arola i Sierra, Josep


Manresa : Centre d'Estudis del Bages, 1996
103 p. : il. ; 24 cm (Quaderns del Centre d'Estudis del Bages, 12) 
Bibliografia.
ISBN 84-87618-28-G

Els incendis als nostres boscos han estat una de les plagues més greus que ha patit l'entorn natural, de manera constant i reiterada, especialment de 15 anys ençà. Malgrat la pèrdua, ha pujat tanmateix el grau de conscienciació envers aquest patrimoni per part de tots. Aquest llibre s'insereix dins del marc d'obres que pretenen avaluar aquest fet. Ofereix, de tota manera, una visió diferent ja que el cos central es dedica a relatar les vivències dels grans incendis de l'estiu de 1986 a partir de la feina dels bombers professionals. El seu autor, un dels responsables dins del cos de bombers de la nostra demarcació, ofereix un testimoni viu i directe dels moments inicials de l'incendi, de la lluita contra el foc amb uns mitjans que sempre són insuficients i del triomf final saldat amb pèrdua de la massa forestal, d'equipaments i també d'algunes vides humanes. És una autèntica descoberta que permet veure el treball arriscat i sacrificat de tots els que participen en l'extinció d'un gran foc. Una lliçó, en definitiva, per adonar-nos que la crítica fàcil que a vegades es fa des de l'opinió pública a l'actuació dels serveis d'extinció una vegada consumat el desastre són sovint injustes i cal adreçar-la més aviat envers la prevenció.(CEB).



Matèries: Impacte ambiental ; Incendis forestals ; Clima
Àmbit:Bages
Cronologia:1986
Autors add.:Centre d'Estudis del Bages
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Abadia de Montserrat; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Rovira i Virgili; Fundació Bosch i Cardellach; Arxiu Comarcal del Bages; Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Manresa i Comarca; B. del Casino (Manresa); Biblioteca Pere Casaldàliga (Balsareny); B. Pare Ignasi Casanovas (Santpedor); B. Sant Valentí (Navarcles); B. Sant Fruitós de Bages; B. Sant Antoni Maria Claret (Sallent); B. S. Vives Casajuana (Sant Vicenç de Castellet); Biblioteca Popular (Avinyó); Biblioteca Popular (Súria); B. Josep Mas Carreras (Navàs); B. Cal Gallifa (Sant Joan de Vilatorrada); B. Sant Pere Almató (Sant Feliu Sasserra)


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 1

Database  fons : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3